Medzinárodný deň bez áut

21.09.2010 Prešov

Kto chce urobiť niečo pre seba, svoje nohy a mesto, určite by mal v stredu 22. septembra nechať svoje auto doma. Medzinárodný sviatok peších je tu opäť. A oslavovať sa bude najmä na Pešej zóne...
Európsky týždeň mobility je týždňom venovaným skvalitneniu života v európskych metropolách a vyvrcholí v stredu 22. septembra Medzinárodným dňom bez áut.
V tento deň si doma určite zabudnite kľúče od svojho auta a pokojne sa do práce odvezte prostriedkami mestskej hromadnej dopravy. Tie budú premávať ako obvykle, avšak voziť sa môžete celý deň úplne zdarma. Sviatok chodcov však naberie ten správny charakter aj ďalšími športovými disciplínami. Pre priaznivcov pešej chôdze, ale aj obchodných centier je tu výzva v podobe súťaže, aká tu ešte nebola. Presunúť sa s nákupným vozíkom v čo najkratšom čase po ľubovoľnej trati z OD Kaufland na Sídlisku III. do cieľovej roviny pred OD Kaufland na sídlisku Sekčov. Súťažiť sa bude o čas a aby nezostali vozíky po zdolaní cieľa prázdne, tak aj o nákupné poukážky. Registrácia pre všetkých odvážlivcov bude prebiehať od 10.30. hod. pred OD Kaufland na Sídlisku III. , štart je naplánovaný na 11.00 hod.

Ďalšie športové disciplíny budú prebiehať na Pešej zóne pred radnicou od 15.00 hod. O 15.30 hod. vyštartujú po vyznačenej trati vozičkári a sily si s nimi budú môcť zmerať aj tí \"zdraví\", avšak s jediným hendikepom - aj pre nich bude podmienkou použitie invalidného vozíka. Po špeciálnej trati vyštartujú aj batoľatá v disciplíne \"po štyroch\". Na štyroch dúfajme neskončia dámy z poslednej disciplíny, ktoré budú musieť zdolať trať v topánkach s minimálne 10 cm podpätkami.

Deň bez áut 22. september bol po prvýkrát medzinárodne zorganizovaný v roku 1999 vo Francúzsku, Taliansku a Švajčiarsku. Už nasledujúci rok 2000 však s viac ako 800 prihlásenými mestami získal deň celoeurópsky charakter. Mesto Prešov vyhlásilo minulý rok aj súťaž o najlepší erb ETM, ktorý bude dotvárať atmosféru aj tohtoročných podujatí.

Iveta Adamová
 

Vyberte región

mark